Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Το αγαπημένο μας πρόσωπο έχει μόλις χτυπηθεί από το έμφραγμα. Φροντίζουμε για την προσωπική μας ασφάλεια, και καλούμε βοήθεια.
Σε ασθενή που έχει τις αισθήσεις του, οι κινήσεις μας είναι λίγες αλλά καθοριστικές.
H κυρία Ευδοκία Πετροπούλου, Καρδιολόγος- Επιμελ. του Πανεπ/μίου Λιέγης, μας τις αναφέρει. Του ξεσφίγγουμε ζώνες, γραβάτες , κλπ., τον τοποθετούμε σε άνετη θέση, και ? βέβαια - δεν του χορηγούμε φαγητό ή νερό.
Η λήψη ασπιρίνης, λόγω της θρομβόλυσης που προκαλεί, προτείνεται ως βοήθεια.
Αν ο ασθενής παίρνει φάρμακα, όπως νιτρώδη υπογλώσσια, του κάνουμε άμεση χορήγηση. Σε περίπτωση όμως που δεν παίρνει, μπορεί να προκαλέσουμε επιπρόσθετους κινδύνους. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Νεκτάριος Πιλάτης, Επεμβατικός Καρδιολόγος, ένα καλό βήμα θα ήταν να μετρήσουμε την αρτηριακή πίεση του ασθενούς, και αν είναι πράγματι αυξημένη, να του χορηγήσουμε το νιτρώδες σκεύασμα.
Τι κάνουμε σε περίπτωση απώλειας των αισθήσεων;
Τοποθετούμε τον πάσχοντα σε θέση ανάνηψης, δηλαδή πλάγια με το κεφάλι στραμμένο πίσω, έτσι ώστε να είναι ασφαλής απέναντι στο ενδεχόμενο εισρόφησης.
Αν δεν εντοπίσουμε σφυγμό, υπάρχει πιθανότητα ανακοπής. Εκεί, εφαρμόζουμε μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή. Προσοχή όμως. Όπως μας υπογραμμίζει ο κύριος Χρήστος Ρόκκας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν συμπιέσουμε το στέρνο ενώ η καρδιά λειτουργεί, τα προβληματα θα πολλαπλασιαστούν.
Θα διακινδυνεύσουμε την υγεία του ασθενούς, αν τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο με ιδιωτικό ΙΧ;
Μόνο αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή διακομιδής, αποφεύγοντας τις βίαιες κινήσεις. Και ας μην ξεχνάμε.. Τα πρώτα 90 λεπτά μετά το έμφραγμα είναι καθοριστικά, για να σωθεί ο άνθρωπος που αγαπάμε?

Δεν υπάρχουν σχόλια: