Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Μικρά ή μεγάλα απρόοπτα ατυχήματα, πάντα μας ανησυχούν .
Πόσο μάλλον όταν αυτά συμβαίνουν κατά τη ξέγνοιαστη, κατά τα άλλα, διαδρομή μας στην έξοχη. Το φορητό μας φαρμακείο θα μας χρειαστεί ίσως μόνο μια φορά.
Αλλά ο ρόλος του τότε θα είναι απόλυτα καθοριστικός.
Πόσοι θυμόμαστε άραγε τι περιέχει?
Αναφορικά με το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ένα σωστά εξοπλισμένο φαρμακείο. Έχουμε και λέμε , λοιπόν
ΦΑΡΜΑΚΑ : Οξυζενέ, betadine, παυσίπονο-αντιπυρετικό, υγρή αμμωνία , αντιισταμινικη αλοιφή, ενεργός άνθρακας, φυσιολογικός ορός, και οινόπνευμα.
ΥΛΙΚΑ : Βαμβάκι, γάζες (αποστειρωμένες και βαζελινούχες), επίδεσμοι, τραυμαπλάστ, λευκοπλάστ, μαντήλι Τ.Α., ψαλίδι, θερμόμετρο, σύριγγες μιας χρήσης, νάρθηκες, φακός, λαβίδα,και παραμάνες.
Φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, μεταφέρονται εύκολα σε μια ισοθερμική τσάντα με πάγο. Κατά την παραμονή τους στο αυτοκίνητο μας, είναι καλό να φυλάσσονται σε σημείο μέσα στην καμπίνα - π.χ. κάτω από ένα κάθισμα - και όχι σε ένα μέρος όπου αναπτύσσονται συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή - και υγρασίας - όπως για παράδειγμα το πορτ-παγκαζ.
Παράλληλα, σκευάσματα όπως αντιισταμινικες ή οφθαλμικές αλοιφές και πτητικά φάρμακα, αλλοιώνονται και χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Οι οδηγίες που αναφέραμε είναι σαφείς. ΠαρΆ όλα αυτά, είναι αναγκαίο να ελέγχουμε το φαρμακείο μας 2 φορές το χρόνο ,έτσι ώστε να ανανεώνουμε το περιεχόμενο του, ελέγχοντας τις ημερομηνίες λήξεως των σκευασμάτων, αν αυτά έχουν «ξεθυμάνει», κ.ο.κ.
Κάποιες ουσίες, όπως η κορτιζόνη ή η αδρεναλίνη, είναι καλό να μην χορηγούνται από άτομα που δεν έχουν σχετική ειδίκευση, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν εξαιρετικά επικίνδυνες παρενέργειες .
Αν παρΆ όλα αυτά πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή, να χορηγήσουμε εναίσιμες ουσίες, ή να ταξιδεύσουμε σε μέρη απρόσιτα σε φαρμακείο ή κέντρο υγείας, η συμβουλή και η καθοδήγηση του φαρμακοποιού μας κρίνεται άκρως απαραίτητη.
Σε κάθε τσάντα, κυρίως γυναικεία, υπάρχει ένα νεσεσέρ για να υπηρετήσει την αυταρέσκεια, όταν αυτό χρειαστεί. Σπάνια δείχνουμε την ίδια επιμέλεια όταν πρόκειται για το φορητό μας φαρμακείο -ίσως άδικα. Η υγεία - ή και η ζωή μας ? μάλλον δικαιούνται την προτεραιότητα.
(Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις Πρώτες Βοήθειες ,ή και την Αγωγή Υγείας γενικότερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε δηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά.
-Υπηρεσία Αγωγής Υγείας Ε.Ε.Σ., Τηλ. 2108227438, 8π.μ.-2μ.μ.) .



Δεν υπάρχουν σχόλια: