Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Ξαφνικά, έχασε τον κόσμο? Το αγαπημένο μας πρόσωπο, έχει μόλις χτυπηθεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα λεπτά που περνούν είναι καθοριστικά. Φροντίζουμε για την προσωπική μας ασφάλεια, και καλούμε βοήθεια. Αν ο ασθενής δεν εκδηλώσει αναπνοή ή σφυγμό για 10΄΄, προσπαθούμε αμέσως να τον επαναφέρουμε.
Όπως μας εξηγεί ο κύριος Παύλος Κοκονός, Διασώστης και Εκπαιδευτής του ΙΕΚ του ΕΚΑΒ, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση συνίσταται στο να πραγματοποιήσουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις ? πιέζοντας στη μέση του στέρνου του ασθενούς, σε μια νοητή γραμμή ανάμεσα τις δυο θηλές. Κατόπιν, κάνουμε 2 εμφυσήσεις στο στόμα του πάσχοντα, κρατώντας τη μύτη του- το γνωστό «φιλί της ζωής», και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, ή μέχρι να εξαντληθούν οι δυνάμεις μας.
Τα πράγματα απλουστεύονται αν ο πάσχων έχει απλώς χάσει τις αισθήσεις του, αλλά αναπνέει. Τον τοποθετούμε στη «θέση ανάνηψης» -ξαπλωμένο στο πλάι, με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω-, που θα εξασφαλίσει ανοιχτές τις αναπνευστικές οδούς, και θα προστατεύσει από μια ενδεχόμενη εισρόφηση εμετού.
Κάποια λάθη που κάνουμε προσπαθώντας να βοηθήσουμε, είναι πιθανό να προκαλέσουν κίνδυνο. Τα πιο συνηθισμένα;
Ο κύριος Εμμανουήλ Τσανικλίδης, Χειρουργός, και Διευθυντής του ΙΕΚ ΕΚΑΒ της Αθήνας, μας υπογραμμίζει ότι οι συχνότερες λανθασμένες κινήσεις είναι η χορήγηση κάποιου υγρού ? π.χ. νερό- ή τροφής στον ασθενή, οι βίαιες μετακινήσεις και ο πανικός.
Παλιότερα, ήταν διαδεδομένη η χορήγηση νιτρωδών υπογλωσσίων, για μείωση της αρτηριακής πίεσης, ή ασπιρίνης λόγω της θρομβολυτικής της ικανότητας. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο απαγορεύεται.
Σύμφωνα με τον κύριο Τσανικλίδη, η ασπιρίνη θα βλάψει τον πάσχοντα, αν αυτός έχει υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αφού θα του αυξήσει την αιμορραγία. Η σωστότερη αντίδραση είναι να μην του χορηγήσουμε τίποτα, μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Παράλληλα, αποφεύγουμε ανύψωση των ποδιών, για να μην επιτείνουμε προβλήματα υπέρτασης. Και όσο για θεωρίες σαν και αυτή του να «κόψουμε το δάχτυλο» του ασθενή, σίγουρα απορρίπτονται κατηγορηματικά.
Ας δράσουμε γρήγορα, ενεργώντας σωστά, και κυρίως, καλώντας για άμεση ιατρική βοήθεια. Λίγες στιγμές ολιγωρίας, ίσως σταθούν μοιραίες για τα άτομα που αγαπάμε?


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

emena o papous m epathe egefaliko alla molis pige protes voithies egiane
pos ginete auto???